A mosógépek szerkezeti felépítése

 

A hazai háztartások több mint 90 %-ában van valamilyen mosógép. 25-30 %-ában még ma is a hagyományos forgótárcsás mosógépet használják, ezekhez többnyire tartozik egy centrifuga is. A háztartások 60-65 %-ában forgódobos mosógép van. Ezeknek több mint 2/3-a felülről tölthető, többnyire 1990 előtt vásárolt hazai gyártmány, 1/3-a 1990 után vásárolt elölről tölthető hazai gyártmányú és importált forgódobos mosógép.

Ma már igen széleskörű a mosógép választék. A hazai gyártmányú forgótárcsás és forgódobos mosógépek mellett, gyakorlatilag minden ismert európai forgódobos mosógép gyártmány megtalálható a kereskedelemben. A hazai forgótárcsás és egy –egy speciális mosógépen kívül, a piaci kínálat gyakorlatilag csak forgódobos mosógépet jelent.

A forgótárcsás mosógép mellett ma már csak a megszokás és a viszonylag alacsony beszerzési ár szól, minden egyéb ellen, ezért új mosógép vásárlásánál a választás fokozottan eltolódik a forgódobos rendszer felé.

Lengőlapátos mosógépből jelenleg mindössze egy amerikai típus van a piacon. A forgótárcsás mosógép az új mosógép vásárlásoknál ma már egyre kisebb szerepet játszik, ezért a részletes , szerkezeti részeket érintő kérdéseknél már csak forgódobos rendszer ismertetése indokolt.

A forgódobos mosógép

 A forgódobos mosógépeket két változatban gyártják: elöltöltős és felültöltős kivitelben. Európában az eladott forgódobos mosógépek 75-80 %-a elöltöltős, 20-25 %-a felültöltős. A választást általában a rendelkezésre álló hely határozza meg. Az elöltöltős géphez több hely szükséges a kezeléshez, éppen az előrenyíló ajtó és az elölről történő adagolás miatt.

 Az elöltöltős mosógépek többsége Európában 85 cm magas és 60 cm széles, valamint 55-63 cm mélységi mérettel készül, a csatlakozási teljesítmény 16 A-hez 2,8-3,3 kW, 10 A-hez 2,2 kW. A szokásos súly 74-86 kg. Egyes típusok 33-42 cm-es mélységi mérettel is készülnek.

 A forgódobos mosógép fő szerkezeti eleme a festett acéllemez karosszériában elhelyezett rozsdamentes acélból készülő forgódob és az üst. Ez utóbbi újabban egyes gyártmányoknál műanyagból készül.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A forgódobos mosógépek többségében a forgódob űrtartalma 45-55 liter, ez az érték 4,0-5,0 kg ruhamennyiséghez és a leggyakoribb 95 0C-os, illetve 60 0C-os főző, illetve tarka ruha mosásához illeszkedik, ahol az 1 kg ruhamennyiséghez 10-11 liter dobtérfogat tartozik, az optimális flotta-arány mosásnál 1:3, öblítésnél 1:3-1:6. A 40 0C-os kímélő mosásnál a ruhafajta mozgásigényéhez igazodva 1 kg ruhaneműhöz 25-27 liter dobűrtartalom szükséges, tehát az adott dobméret mellett az űrtartalom már csak 2 kg ruhához elegendő, az optimális flotta-arány mosáshoz forgódobot az úgynevezett pólusváltós motor forgatja: a mosáshoz alacsonyabb, a centrifugáláshoz magasabb fordulatszámon.

 

 

 

 

 

 

 

 

Minden forgódobos mosógép, a

 legegyszerűbb és a legolcsóbb típus is rendelkezik azokkal az alaptartozékokkal, amelyek egy forgódobos mosógép működését meghatározzák.

Az ábra egy, az alapvető szolgáltatásokkal rendelkező forgódobos mosógép szerkezeti vázlatát mutatja. Az ábrával kapcsolatos jelzések magyarázata a következő:

1 munkalap (fedéllap); 2 mosószer-adagoló fiók; 3 a programkapcsoló gombja; 4 ajtónyílás;5 fűtőtest; 6 a víz adagolását vezérlő mágnesszelep; 7 a 450-500 mm átmérőjű, 40-50 l űrtartalmú forgódob és a hozzátartozó mosószer felfogó üst; 8 lúgnívó szabályozó; 9 lúgkiöntő cső; 10 programkapcsoló.

 A programválasztékból minden mosógépben szerepelnek a főző-tarka, a kényes, a kímélő és a gyapjú ruha mosásához tartozó alapprogramok, és ezeket a legtöbb gépben kiegészítik a féladagos, az energiatakarékos eco és Bio-enzim programok.

11 pólusváltós motor, amely a forgódobot mosáshoz alacsonyabb, centrifugáláshoz magasabb fordulatszámon forgatja. 12 karosszéria; 13 az elhasznált mosólúgot kiemelő szivattyú.

Az egyszerűbb kivitelű, olcsó forgódobos mosógépekben a centrifugálás egyetlen értéken percenként 400-600 közötti fordulattal történik, a szabályozó elemek (lúghőmérséklet-szabályozó, programkapcsoló stb.) elektromechanikus elven működnek.

 A legegyszerűbb forgódobos mosógép is rendelkezik mindazokkal az alapvető szolgáltatásokkal, melyek kielégítik a legfontosabb technikai és gazdaságossági követelményeket. A hagyományos forgótárcsás rendszerekhez képest több mint 50 %-kal kisebb a villamosenergia és 75 %-kal kisebb a víz és mosószer igénye.

 

A közép és felső kategóriába tartozó és árban többszörösen drágább gépek az automatizálási fokozatokban, a kényelmi szolgáltatásban és az automatizálás eredményeként gazdaságosabb víz-, mosószer- és villamosenergia-felhasználásban nyújtanak többet, mint az olcsóbb típusok.

A közép és felső kategóriába tartozó forgódobos mosógépek árát a szolgáltatások változatossága, az automatizáltság mértéke, valamint a növekvő centrifugálási fordulatszám jelentősen befolyásolja. Érdemes mérlegelni tehát, hogy egy alapszolgáltatásaiban egyébként jó és gazdaságos üzemű mosógépnél a többletkényelmet nyújtó szolgáltatások és az ehhez tartozó többletár egyensúlyban vannak-e. Ugyanúgy mérlegelni kell, hogy a jelentős ártöbblet mellett a magasabb centrifugálási fordulatszámot ki lehet-e használni. Ha van a mosógép után szárítógép, akkor igen, de ha mosás után a szárításhoz teregetni kell akkor nem. Azt is érdemes mérlegelni, hogy egy olyan mosógép után, amely alacsony centrifugálási fordulatszámmal dolgozik, érdemes-e a mosógép és a ruhaszárító gép közé egy különálló centrifugát vásárolni.

 

A mosógép árát és gazdaságos üzemét befolyásoló szerkezeti megoldások

A forgódobos rendszer továbbfejlesztése

 

A forgódobos mosógépek mosási rendszerét - a forgódobot a három ruhakiemelő bordával - az elmúlt években fokozatosan továbbfejlesztették. A fejlesztés célja a gazdaságosabb üzem, a villamosenergia-, a víz-, és a mosószer-felhasználás csökkenése volt.

 A mosószer gazdaságos felhasználásának legegyszerűbb változatát, a kiegyenlítő vezetéket többen is alkalmazzák. A kiegyenlítő vezetéken keresztül a mosószer teljes mennyisége a lúgtartályban oldódik fel. Az AEG “Öko-System”-nek nevezi azt a módszert, amely a hagyományos forgódobos rendszer mellett a mosószer jobb kihasználását eredményezi.

 A Miele egy úszógolyót alkalmaz a tartály alatt lévő lefolyócsőben. A mosószer-adagolás fázisában az alsó leeresztőnyílás a gumigolyóval zárva van, a mosószer teljes egészében a mosólúgban oldódhat fel. A Siemens is gumigolyóval gátolja meg a mosószer idő előtti eltávozását.

 

Teljesen új megoldás a mosó

 

szer optimális kihasználására az Elektrolux csoporthoz tartozó mosógépekben alkalmazott új eljárás, a "direct spray" rendszer. Az eljárás lényege, hogy a ruha nem úszik a mosólúgban, hanem csak átnedvesedik a mosólúg pedig az átnedvesedett ruhát járja át újra és újra.

 

 

A mosólúg egy keringtető szivattyú és egy permetező segítségével belép felül a mosótérbe és átáramlik a ruhán. A ruhanemű felveszi a mosólúg egy részét, a maradék lúg eltávozik alul az alsó tartályba, ahol felmelegszik és a keringtető szivattyúval folytatódik a mosólúg körforgása.

 

 

Az eredeti forgódobos rendszer ilyen módon való megújítását a többi nagy mosógépgyár másként oldotta meg. A forgódobba egyenletesen elosztott három bordát – amelynek eredetileg a ruha felemelése és a felső ponton való leejtése volt a feladata -, átalakították; a dob most már működik, mint egy vízikerék. Minden fordulatnál magával viszi a mosólúg egy részét és a felső holtponton visszapermetezi a forgó ruhaneműre.

 

A Siemens az új módszert “Aqua-Tronic”-nak nevezi. Az elvi vázlaton látható a vízikerék elv és a gumigolyós rendszer kombinációja. Ezt a módszert alkalmazza a Siemens csoporthoz tartozó Bosch cég is. A Miele “Hydromatic”-nak nevezi az új rendszert, amely egyrészt hasonló a Siemens vízikerék megoldáshoz, azaz a bordák mint merülőkanalak felemelik a vizet és a felső holtponton visszapermetezik a ruhára. A Miele a vízpermetezésen túl a forgódob forgásának ritmusát is módosítja. A dob fordulatszáma 11 másodpercenként két részre oszlik: 5,5 másodpercig 40 fordulat/perc, 5,5 másodpercig 55 fordulat/perc. Az AEG az “Öko-System”-et kibővítette a “Schöpfrippen”, azaz a merítőbordás rendszerrel, amely megoldás hasonlít a Siemens és a Miele módszerekhez.

 

A felsorolt technikai módosítások eredményeként az 1 kg ruha mosásához szükséges villamosenergia-fogyasztás értéke a kezdeti 0,75 kWh értékhez képest ma már 0,36 kWh-nál tart.

                                                                             A centrifugálási fordulatszám jelentősége

 

 

A mosógép árát növelő sok tényező között elsőnek kell említeni a növekvő centrifugálási fordulatszámot. Az egyszerűbb kivitelű, olcsóbb forgódobos mosógépek egyetlen értékre, 400-600 közötti percenkénti fordulatszámra készülnek. A közép és magasabb árkategóriában a mosógépek centrifugálási fordulatszáma 800-1800. Egyes típusoknál a centrifugálási fordulatszám 2-3 értéke választható, más típusoknál a fordulatszám fokozatmentesen állítható.

 Egy azonos gyártású mosógépcsaládon belül a percenként 400 és az 1000 fordulattal centrifugáló mosógépek ára között 100 % is lehet az eltérés. Kisebb a jelentősége a centrifugálási fordulatszámnak, ha a mosás után a szárítás hagyományos módon, teregetéssel történik. Annak célszerű magasabb fordulaton centrifugáló mosógépet vásárolnia, akinek már van vagy lesz a közeljövőben ruhaszárító gépe. Akkor viszont legalább percenként 800 fordulattal centrifugáló mosógépet kell választani, ellenkező esetben a ruhaszárítás nagyon gazdaságtalan lesz.

A mosás utáni szárítás gazdaságossága a ruhában visszamaradt víztartalom mennyiségétől függ.

 

Kézi csavarással 160 % a ruhában visszamaradt nedvesség.

 

Forgódobos mosógépekkel az alábbi eredményeket lehet elérni:

 

centrifugálási fordulatszám visszamaradt vízmennyiség (%)

 

 

Az elektronika szerepe a mosógépfejlesztésben

 

Az igényesebb, ennek megfelelően drágább mosógépekben az elektromechanikus szabályzó rendszert felváltja az elektronika. Egyes mosógépekben elektronikus automatika ellenőrzi, hogy a programhoz szükséges vízmennyiség bekerült-e a gépbe, azaz a víznyomás változását. Az elektronika meghosszabbítja az öblítés folyamatát, ha a víznyomás esik.

A mosógépek egyes típusainál a 95 0C-os mosás után a forró mosólúgot a kieresztés előtt lehűtik, ezzel a ruhanemű nem kap hő sokkot és a mosógépkezelő sem forrázhatja le magát.

 

Az élvonalba tartozó mosógépeket habfelismerő és programot korrigáló elektronikával látják el.

Az igényesebb mosógépek hajtásához egy mikroprocesszorral vezérelt speciális egyenáramú motort alkalmaznak. A hosszú és megbízható üzem mellett ezek a motorok alacsonyabb zajszinten üzemelnek. Az új motor alkalmazkodik a differenciált mosási fordulatszámokhoz, melyek a normál fordulatszám mellett a gyapjú és kímélő textíliák mosásánál jelentkeznek. Gondoskodnak a különböző ruhaneműk mosásánál előnyös ritmusváltozásokról. Centrifugálásnál megoldja a lágy indítást és a lassú fordulatszám felfutást, ami azt eredményezi, hogy a ruha egyenletesen tud elhelyezkedni a forgódob falán, ezért nem lép fel nagyobb kiegyensúlyozatlanság.

 

A centrifugálásnál fellépő lengések csillapítására több mosógépet ellátnak UKS (Unwucht-Kontroll-System) rendszerrel. Ennek feladata, hogy a ruha elhelyezkedése centrifugálás közben nem elég egyenletes és kellemetlen lengések lépnek fel, a mosógépet leállítja és újra indítja.

 

A mosógépgyártás utóbbi évek legjelentősebb változását hozta a Fuzzy-Technologia bevezetése. Mintegy tíz évvel ezelőtt Japánban dolgozták ki a Fuzzy-Technologiát és néhány év alatt az egész világon átvették a nagy háztartási készülékgyárak ezt a módszert és alkalmazzák minden nagy háztartási készülékben, köztük a mosógépekben is.

 

A Fuzzy-Technológia alkalmazásának lényege, hogy az elektronikának ez a változata már-már emberi módon képes gondolkodni. A hagyományos két pont vezérlésével szemben, ahol csak a “igen-nem” vagy a “helyes-helytelen” hivatkozás létezik, a Fuzzy-Technológia közbenső beavatkozásra is képes. Meg tudja oldani “kicsit több” illetve a “kicsit kevesebb” feladatokat is.

 

A Fuzzy-Technologia a mosásban érzékeli a ruhaadag súlyát, milyenségét, nedvszívó képességét és az adatok birtokában meghatározza az optimális vízmennyiséget, valamint mosási időt. Figyeli a mosás folyamatát és azonnal beavatkozik, ha a korrigálásra van szükség. Szintúgy használják a Fuzzy-Technologiát a forgódob mozgásának, ritmusának, a szünet és a forgás időtartamának szabályozására. Szabályozni képes a centrifugálási fordulatszám felfutását, átveszi az UKS rendszer szerepét is. A Fuzzy-Technologiát a különböző gyártó cégek Fuzzy-Control, Fuzzy-Logic stb. néven alkalmazzák.

 

Szempontok a mosógép gazdaságos használatához

A hűtőszekrényeknél már régebben bevezetett Euro-címkét újabban mosógépekhez is használják, azzal az eltéréssel, hogy külön minősítik a mosást és külön a centrifugálást. Ezek együttes eredménye a komplett készülékre vonatkozó energiahatékonysági mutató.

 

A mosógépre vonatkozó euro-címkének változatlanul a legfontosabb információja az A-tól G-ig alkalmazható hatékonysági mutató, ahol az A a legjobb, a G a legkevésbé jó eredmény.

 

Az ábra a mosógépre vonatkozó Euro-címkét mutatja:

1.   az összesített minősítés

2.   az energiafogyasztás

3.   a mosás minősítése

4.   a centrifugálás minősítése

5.   a centrifugálási fordulatszám

6.   a mosógép kapacitása

7.   a mosógép vízfogyasztása

8.   zajszint.

 

A mosásra kerülő ruhaneműt a szennyeződés mértéke, fajtája és mennyisége szerint szétválasztva célszerű mosáshoz előkészíteni. A mosógépet lehetőleg a névleges kapacitásra kell megtölteni, tehát célszerű teljes adag mosnivalót összegyűjteni. Előmosást és 95 0C-os programot csak erősen szennyezett ruhaneműnél ajánlatos alkalmazni.

 

Kerülni kell a ruhanemű túlzott elszennyeződését. Lehetőleg 60 0C-os programot kell választani, akkor ugyanis nem szükséges előmosást és a 90 0C-os programot alkalmazni, így 35-40 % villamos energia takarítható meg. A mosólúg hőmérsékletének minden 1 0C-os csökkenése kb. 1 % energia-megtakarítást eredményez. Ha kisebb mennyiséget kell mosni, akkor a féltöltéses programot lehet választani.

A különböző mosási programokhoz és vízhőmérsékletekhez tartozó energiaértékek:

Program

95 0C 1/1

95 0C 1/2

60 0C tarka

40 0C kímélő

40 0C kényes

30 0C gyapjú

Töltés (kg)

5.0

2,5

5,0

2,0

1,5

1,0

Energia (kWh)

1.8

1,4

1,0

0,6

0,7

0,35

Fajlagos energia (kWh/kg)

0,6

0,56

0,2

0,3

0,5

0,35

 

A féltöltéses program 22 %-kal kevesebb villamos energiával és 30 %-kal kevesebb vízzel mos. A fajlagos fogyasztási értékek tehát: az 1 kg ruhára eső villamos energia fogyasztás 55 %-kal, a vízfogyasztás 51 5-kal több, mint a teljes töltésű programnál. A féltöltésű program tehát nem gazdaságos, ha mód van rá, érdemes a teljes töltési mennyiséget összevárni.

 

Köszönjük, hogy végig olvasta a mosógépekről szóló információinkat.

Reméljük pár ötlettel tudtunk segíteni Önöknek.

Üdvözlettel: Koncsár György

Tel: 30/ 9 013 000